Αλλεργικά τεστ

Οι αλλεργικές δερματικές δοκιμασίες ή skin prick tests, όπως έχουν επικρατήσει με την αγγλική τους ορολογία, είναι ο ευκολότερος τρόπος εύρεσης των αιτίων αλλεργίας που επηρεάζουν ένα άσθμα ή μια ρινίτιδα .

Δηλαδή άτομα με τις άνω καταστάσεις, θα πρέπει να γνωρίζουν αν είναι αλλεργικοί και πού, ώστε αποφεύγοντας τα αλλεργιογόνα που τους επηρεάζουν, και να μην έχουν κρίσεις της αλλεργίας τους (δύσπνοια, βήχα, σφύριγμα πνευμόνων, απόφραξη μύτης, φτάρνισμα κ.λ.π) αλλά και να μπορέσουν έτσι να ελαττώσουν την φαρμακευτική αγωγή που ήδη λαμβάνουν.

Η φιλοσοφία είναι απλή. Θέτουμε ενδοδερμικά τα αλλεργιογόνα με μικρό νυγμό (ξύσιμο), το οποίο δεν αιμάσει, και παρατηρούμε την αντίδραση του δέρματος και κατ επέκταση του οργανισμού.

Το οίδημα (πρήξιμο) της περιοχής είναι αυτό που εκτιμάται, όπως και η ερυθρότητα, τοπικά. Έτσι βλέπουμε και αναλόγως συστήνουμε την αποφυγή έκθεσης σε γύρεις, ουσίες πτητικές, τροφές, επιθήλια ζώων κλπ ώστε να βελτιωθεί η συμπτωματολογία του ατόμου. Είναι λοιπόν τα αλλεργικά τεστ διαγνωστικά και όχι θεραπευτικά εργαλεία.

Τέλος να αναφέρουμε ότι για την σωστή τους διενέργεια θα πρέπει να μην έχει λάβει το άτομο εκ των προτέρων και για κάποιες μέρες αντισταμινικά φάρμακα ή κορτικοειδή.