Ως σύνδρομο απνοιών αναφέρεται η εικόνα ενός ατόμου το οποίο ως επι τω πλείστον εμφανίζει έντονη υπνηλία, ροχαλητό, εύκολη κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία και του καταστρέφει την ποιότητα της ζωής του.
Οφείλεται στη διακεκομμένη ροή του ύπνου λόγω διακοπής της αναπνοής, την οποία δεν αντιλαμβάνεται το ίδιο το άτομο, σε αντίθεση με κάποιο που μπορεί να κοιμάται μαζί του, και οφείλεται στις περισσότερες των περιπτώσεων στην απόφραξη των άνω αεραγωγών από την χαλάρωση του μυϊκού τοιχώματος αυτών και δευτερευόντως σε ανωμαλία της διαμόρφωσης του στοματοφάρυγγα.
Το σύνδρομο επιβεβαιώνεται με την εξέταση που ονομάζουμε μελέτη ύπνου, και είναι απλούστατη. Με τις φορητές πια διαγνωστικές μηχανές , ο ενδιαφερόμενος κοιμάται στο σπίτι του φορώντας τα εξαρτήματα του μηχανήματος( 2 ζώνες,1 οξύμετρο, ρινική κάνουλα, μικροφωνάκι ) και ο πνευμονολόγος καταγράφει τις άπνοιες στον υπολογιστή. Αναλόγως την βαρύτητα της άπνοιας προχωρούμε στη θεραπεία.
Η αποτελεσματικότερη θεραπεία είναι ένα μηχάνημα το οποίο ουσιαστικά φυσάει αέρα στο στοματοφάρυγγα του ατόμου μέσω μιάς μάσκας θετικής πίεσης , και φοριέται κάθε βράδυ. Το μηχάνημα αυτό ονομάζεται σι-παπ (CPAP)
Μία ακόμα θεραπευτική επιλογή για το σύνδρομο αυτό, περισσότερο για την κατηγορία εκείνων των περιστατικών με ήπια συμπτωματολογία ή μόνο με εμφάνιση ροχαλητού, είναι οι προσφάτως εμφανιζόμενοι στοματικοί νάρθηκες { μασελάκια} , με ιδιαίτερα καλή αποτελεσματικότητα και απλούστερη εφαρμογή. Παράλληλα δεν ξεχνάμε τα συντηρητικά μέτρα της υγιεινής του ύπνου, την απώλεια βάρους, την πλαϊνή κατάκλιση και την αποφυγή αλκοόλης προ ύπνου.