Βρογχικό άσθμα ονομάζουμε την χρόνια φλεγμονή των αεραγωγών, η οποία συνοδεύεται συνήθως από απόφραξη αυτών και αναστρέφεται, με ή χωρίς (σπανίως) αγωγή. Στις ΗΠΑ το ποσοστό των παιδιών με άσθμα βρίσκεται στο 9,1%,ενώ στον Ελλαδικό χώρο κυμαίνεται περίπου κατά1% λιγότερο.
Πώς εμφανίζεται το άσθμα στα παιδιά-ποιά η κλινική του εικόνα ?
Το συχνότερο σύμπτωμα όλων είναι ο ξηρός ( δηλ. μη παραγωγικός ) βήχας, με συνηθέστερη εμφάνιση πρωί ή και βράδυ. Μπορεί να εμφανίζεται ακόμα: δυσκολία στην αναπνοή ή βαριά ανάσα ( δύσπνοια),σφύριγμα πνευμόνων, χουρχουρητό, αίσθημα πλακώματος στο στήθος, εύκολη κόπωση στο παιχνίδι, τρέξιμο ή σε άλλες δραστηριότητες. Εκλυτικοί παράγοντες εμφάνισης του άσθματος πολλοί.
Παραθέτοντας μερικούς θα αναφερθούμε σε : ιογενείς λοιμώξεις που είναι και οι συνηθέστεροι, αλλεργίες ( οι οποίες πρέπει να ταυτοποιούνται μέσω δερματικών δοκιμασιών ώστε αυτές να αποφεύγονται, και οι οποίες διενεργούνται στο πνευμονολογικό ιατρείο εντός μισής ώρας και άμεσο αποτέλεσμα),ερεθιστικές ουσίες και μυρωδιές ( χλωρίνες, αμμωνία, μπογιές, ακόμα και οι κολόνιες κατατάσσονται σε αυτές ), υγρασία, καυσαέρια, καπνός, άγχος – στρές, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, παχυσαρκία κ.λ.π. Πρέπει να τονίσουμε την σημασία της αποφυγής αυτού που επηρεάζει το παιδί, ώστε αργότερα να χρησιμοποιηθεί η μικρότερη φαρμακευτική δοσολογία για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Αντιμετώπιση-αγωγή: Όπως αναφέρθηκε η αποφυγή των εκλυτικών παραγόντων είναι αναγκαία, και ακολουθεί η φαρμακευτική αγωγή. Ο θεράπων ειδικός πνευμονολόγος ιατρός έχοντας υπ όψιν του τις παγκόσμιες κατευθυντήριες οδηγίες, βασίζεται στα εισπνεόμενα φάρμακα που εδώ και δεκαετίες έχουν αποδείξει την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τους.
Τα εισπνεόμενα έχουν άμεση επίδραση στο πνευμονικό ιστό αποφεύγοντας συστηματικές παρενέργειες με γρήγορη βελτίωση των συμπτωμάτων του παιδιού. Παράλληλα μπορεί να χρησιμοποιηθούν αντιλευκοτριενικά ή αντιαλλεργικά χάπια προ ύπνου, εισπνεόμενα από τη μύτη ( για συνοδές ρινίτιδες) αλλά και ενέσιμη ανά μήνα αγωγή ( υποδόρια –χωρίς πόνο) με αντισώματα έναντι των αλλεργικών αντισωμάτων, σε πιο εξειδικευμένες περιπτώσεις.
Ο στόχος είναι το παιδί να ασκεί όλες του τις δραστηριότητες του στο έπακρο χωρίς συμπτωματολογία και μεταγενέστερες επιπτώσεις στην αναπνευστική του λειτουργία. Στην εποχή μας όλα αυτά είναι αυτονόητα, και προϋποθέτουν την εμπιστοσύνη γονιών – γιατρών, διότι το άσθμα είναι μια χρόνια κατάσταση με άριστη έκβαση και φυσιολογικότητα, και για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς