Δημοσίευση του Πάνου Χατζηαποστόλου στην εφημερίδα Deal News

Δημοσίευση του Πάνου Χατζηαποστόλου στην εφημερίδα Deal News

Ο κορωνοϊός κυριαρχεί εδώ και περίπου μια διετία στην καθημερινότητα μας! Απρόσμενος, διαφορετικός, καινούργιος, χαρακτηριστικά του στοιχεία που αντιμετώπισε και η παγκόσμια ιατρική κοινότητα, και συνεπώς ούτε αυτή γνώριζε τι θα αντιμετώπιζε!

Η ιδέα της συγγραφής της στήλης μου, προέκυψε από την είσοδό μου σε εστιατόριο της πόλης. Το προσωπικό με μάσκες ( ως όφειλε) αλλά και μόνιμη χρήση ελαστικών γαντιών νιτριλίου η χρήση των οποίων δεν είναι υποχρεωτική, παράλληλα με την χρήση συσκευών καθαρισμού επιφανειών , με εκνέφωμα ατμού σε υψηλή θερμοκρασία, που επίσης δεν είναι υποχρεωτική.

Ορμώμενος λοιπόν από τα ανωτέρω, θά θελα να συνοψίσω και ίσως να ξεκαθαρίσω ότι τα παραπάνω δεν συμβάλλουν στην εξάλειψη του κορωνοϊού παραπάνω από την απλή υγιεινή. Είναι υπερβολή που μάλλον καταπονεί εργαζόμενους και αυξάνει κόστη και δυσλειτουργίες μιας επιχείρησης. Έτσι λοιπόν οι αρχικές παγκόσμιες εκτιμήσεις της μετάδοσης του ιού ενώ αναφερόταν στην μετάδοση μέσω επαφής, έχουν αλλάξει , αν και δεν έχουν ξεκάθαρα ενστερνιστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας διότι θα ήταν επικοινωνιακά πολύ δύσκολο να ομολογηθεί ένα τέτοιο λάθος.

Θάθελα λοιπόν να ελαφρύνω από αρκετούς από μας, το άγχος της μετάδοσης μέσω της αφής( εκτός από ιδιάζουσες περιπτώσεις μεγάλου φορτίου ), και να προτρέψω να αφήσουν στην άκρη την άμετρη χρήση των αντισηπτικών, να αφήσουν στην άκρη τον φόβο της επαφής χερουλιών μπαίνοντας στις πόρτες με τους αγκώνες, να αφήσουν στην άκρη τον φόβο των ΑΤΜ και γενικά να ξεχάσουν τον φόβο του αγγίγματος που καλλιεργήθηκε αρχικά ! Διότι η μετάδοση του ιου είναι μέσω της εισπνευστικής οδού σχεδόν στο σύνολο όλων των καταγεγραμμένων περιπτώσεων παγκοσμίως.

Ομοίως θα πρέπει οι επιχειρηματίες να μην θεωρούν ότι διαφοροποιούνται ή προσέχουν περισσότερο την πελατεία τους ακολουθώντας μέτρα που δεν έχουν καμία ιατρική βάση. Η απλή υγιεινή του χώρου είναι υπεραρκετή. Και επίσης η πολιτεία θα πρέπει να αποσύρει την υποχρέωση αντισηπτικών σε κάθε σημείο λες και κανένας τα χρησιμοποιεί ή ότι παίζουν κάποιο ρόλο. Ας πράξουμε ταυτόχρονα και ρεαλιστικά αλλά και επιστημονικά.

Και για να τελειώνουμε με την υπόθεση κορονοιος, ας εμβολιαστούμε όλοι άμεσα, μικροί και μεγάλοι, διότι είναι ο μόνος τρόπος για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω!

Πάνος Χατζηαποστόλου